Ja, gelukkig wel. Toen wij ons bewuster gingen bezig houden met de ingrediënten van onze kaart en er graag wat meer mooie steaks op wilden hebben, zijn we bij verschillende leveranciers gaan proeven. Noord-Amerikaans vlees uit Canada (cornfed), Zuid-Amerikaans vlees van de pampa’s, Iers vlees van ossen en uiteindelijk ook steaks van Nederlands rood- en zwartbont uit, jawel, de provincie Groningen.
We hebben de steaks blind geproefd en het vlees van de Groningse koeien kreeg een gedeelde eerste plaats. Nadat we de slager gesproken hadden bleek dat we om meerdere redenen dit vlees op de kaart wilden hebben:
- het komt uit de buurt van de stad en is van zwart-/roodbont Gronings vee, het wordt dus niet onnodig over lange afstanden vervoerd (CO2);
- de omstandigheden van de koeien bij deze boeren zijn controleerbaar en ze lopen zoveel mogelijk in de wei;
- het vlees is afkomstig van koeien die minimaal één of twee keer gekalfd hebben, hierdoor hebben ze een mooier leven gehad en dikkere dijen met malser vlees;
- het vlees is biologisch, behalve dat er kunstmest op het weiland gestrooid wordt;
- het is vers vlees, van door onze slager zelf geslachte koeien, wat niet bevroren is geweest.